włoskie jedzenie Kraków

Włosi wiedzą, jak jeść. Być może wskutek tego, że używane przez nich składniki są rześkie, aromatyczne oraz porządne dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem jedzenia – koncentruje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować poprawę utraty wagi, poprawniejszą inspekcję poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest także rozkoszne i świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, które nie wyłącznie smakują niesamowicie, niemniej jednak też są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.

włoska restauracja Kraków centrum

Spójrz na parę poniższych czynników, jakie stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!

Olej z oliwek
Jest to niemalże potrzebne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się podczas realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest obfita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E oraz inne zdrowe związki, które zmniejszają stan zapalny.

restaurants main market square krakow

   

Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są pierwszorzędne, jednakowoż te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezmiernie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca oraz osteoporozą i mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą historię wyeksploatowania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew ma prawo płynąć bez ograniczeń), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych i hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem i zniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.