Kuchnia polska ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na postać kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różnorodne tradycje, składniki i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które sztampowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, iż najistotniejszym i w najwyższym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z różnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w rzeczywistości wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści uwidoczniają, iż jest apetyczna i sycąca.