Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Wśród szerokich opcji, które daje kuchnia z Europy warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to mnogość smaków, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne włoskie dania
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do makaronu. kuchnia włoska Kraków Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, gnocchi, ravioli oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film