prawdziwa włoska pizza w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, ale też przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to też kuchnia oraz regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy gra toczy się o dania oraz regionalne produkty.

kuchnia włoska Kraków rezerwacja

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez renomowanych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły w wielu przypadkach tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wyśmienitych regionalnych produktów – podróżnicy na ogół wyszukują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych przedstawią tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup muszą posmakować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, jaki wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, choć też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/boscaiola/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy wypatrują innowacyjnych, krajowych regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą których są w stanie o wiele lepiej zaznajomić Kraków i jego okolice.