Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najczęsciej spotykany typ restauracji. Kochamy włoskie jedzenie bo jest pyszne, sycące oraz nie jest kosztowne. Oczywiście najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej wrażliwi próbują mniej znane potrawy takie jak risotto, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją należy zwrócić uwagę na elementów: czy restauracja korzysta z włoskich produktów, czy w karcie można znaleźć też mniej popularne potrawy, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża różnorodność oraz dania z wielu zakątków Włoch. W najlepszej restauracji poczujemy naturalny smak Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Dobre wino z Włoch
Żadna szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia klasycznym miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna ignorować wina. Kolacja na włoską modę bez wyjątku musi obejmować też trunek. Odrobina czerwonego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji standard. Dobra restauracja włoska w Krakowie Najbardziej typowe wina włoskie to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie bivongi oraz pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi posiadać szeroki wybór win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć wyjątkowość kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która potrafi podać nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film